Vad äter en hund?

Många tror att hundar är renodlade köttätare eftersom de härstammar från vargen som är ett strikt köttätande rovdjur. Men trots det nära släktskapet med vargen är hunden såväl köttätare som allätare. Hundar har en speciell förmåga att anpassa sin kost utifrån vad som finns tillgängligt och är inte beroende av att få protein just från kött för att tillgodose sina behov.

Matsmältningssystemet hos hundar är väl utvecklat och kan utan problem ta hand om olika typer av föda vilket inkluderar att hunden kan äta både frukt och grönsaker såväl som olika typer av spannmål. Därför har hundar även i det vilda ätit en varierad kost beroende på vad de har fått tag i för föda för dagen. De har därför ätit såväl kött som vegetabiliska födoämnen.

Nu när hundar lever tama tillsammans med människor så ser deras föda lite annorlunda ut även om den fortfarande är varierad till en viss grad. På marknaden finns det en mängd olika typer av foder anpassade för olika behov och olika hundar.

Det allra vanligaste är att utfodra sin hund med ett torrfoder. Dessa köps vanligen i olika djuraffärer och är ett så kallat helfoder. Det är alltså meningen att hunden inte ska behöva kompletterande foder eller kosttillskott för att tillgodose sina behov när den äter ett helfoder. Väljer man rätt helfoder för sin hund och dess behov klarar man sig därför långt på det.
Torrfoder finns att köpa i olika varianter fördelade efter hundens ålder då hundens behov varierar med tiden. Därför finns det foder anpassade för valpar, juniorer, vuxna hundar och seniorer. Under livets gång förändras behoven av protein, fett, vitaminer och olika tillskott och det regleras i de olika typerna av foder. Det är därför viktigt att välja ett foder som är avsett för hundens ålder. Ger man en valp ett vuxenfoder kan till exempel tillväxten hämmas.

Torrfodrer finns också i olika smaker som man kan välja utifrån vad hunden tycker om eller anpassa efter om hunden har någon allergi. Det finns till exempel foder som innehåller lamm, lax, oxe eller kanin. Ytterligare foder som är anpassade för födoämnesallergi är foder som utesluter gluten och spannmål.

Man kan också köpa torrfoder anpassade utifrån om man har en dräktig eller diande tik eller om det är en hund som är väldigt aktiv i arbete eller sport.

Något som ibland finns att köpa men som inte är så vanligt är blötfoder till hund. Dessa köps på konserver och finns precis som torrfoder anpassade med olika smak och för olika åldrar.

Vissa väljer att själva laga all mat till sin hund för att ha full kontroll på vad hunden får i sig. För att göra detta krävs stor kunskap om hundens behov av olika näringsämnen så att ingenting saknas.

Utöver det finns det också färskfoder till hundar, detta köps oftast fryst och har blivit ett allt vanligare sätt att utfodra sin hund på.

Även hundar gillar att bli lite bortskämda ibland och äter gärna godis anpassade för hundar. Tuggben eller märgben är exempel på hundgodis som går att köpa i djuraffären.