Oseriösa hundsäljare – ett stort problem

Att bestämma sig för att köpa en hund kan vara ett stort steg för många och är man ny på det hela med att skaffa hund så är det lätt att bli lurad av en oseriös försäljare. En oseriös hundsäljare kan vara många olika typer av människor, det kan vara personer som smugglar in hundar, personer som vill tjäna pengar på sin hund och inte tar hand om dem ordentligt och personer som medvetet säljer sjuka hundar.

Här kommer några tips på saker man ska tänka på och kontrollera för att vara säker på att man inte köper en hund från en oseriös försäljare.

Läs på

Läs på om vilken typ av hund du vill ha och leta efter den typen av hund. Läs även annonsen väldigt noga och skriv ner alla frågor du har. Ställ dessa frågor till säljaren och en seriös säljare försöker på bästa vis ge ärliga svar på frågorna. Detta kan röra temperament, sjukdomar och liknande. En seriös försäljare har inget emot frågor, även om en kull med valpar är ett misstag eller en tjuvparning eller om man av andra anledningar väljer att sälja sin hund.

Kontrollera försäljaren

Det finns många sätt att kontrollera en person på. När man först har fått kontakt, antingen via e-mail eller telefonsamtal så kan man söka på information om personen. Detta går fort via olika sökmotorer och man kan få fram mycket information från ett telefonnummer eller ett namn. En oseriös hundsäljare finns i regel omnämnd på olika forum samt har många annonser på flera hundar ute eller har under det senaste året haft många annonser. Kontrollera även så att personen bor där den utger sig för att göra. Detta görs antingen via namn eller via telefonnummer.

Besök

Det är oerhört viktigt att man besöker den som säljer hunden. Det finns mycket här man måste tänka på och det man ska fråga sig är: Hur bor personen? Hur bor hunden? Hur verkar hunden bete sig mot ägaren/andra djur/barn? Ser hunden ut att vara frisk? Hur ser och agerar de andra djuren?

Genom att kritiskt bedöma boendeförhållandena så kan man snabbt se hur djuret har det. Är det skitigt, med ovårdade djur eller rädda djur så ska man kanske tänka om och inte köpa en hund där. Om det är en valp man ska köpa så ska man kräva att få se mamman, och eventuella syskon samt be om information om fadern och hur man kontaktar ägaren. Man ska aldrig köpa en hund utan att ha besökt den i sitt hem samt om det är en valp, mamman och syskonen. Om försäljaren vägrar så är det i regel något som är fel.

Papper

Oavsett om det är en renrasig hund eller en blandrashund så ska man få med papper och information. Det viktigaste här är att man får med alla papper som rör veterinärråd. Hunden ska vara vaccinerad, chip-märkt och registrerad hos jordbruksverket samt att en veterinärbesiktning ska vara gjord och denna ska inte vara äldre än 7 dagar. Detta för att eventuella fel och sjukdomar ska upptäckas.

Genom att lägga ner lite tid och kontrollera allt så är man säker på att säljaren är seriös. Om det finns minsta tvivel så ska man inte köpa. Om priset verkar vara för bra för att vara sant så är det ofta så