Vad är ett bokförlag?

Går du i tankarna om att skriva en bok? Då är det hög tid att du lär dig vad ett bokförlag är och hur du kan använda dig av detta för att få hjälp med utgivningen av din bok. Det spelar ingen roll om det är en mörk roman eller en barnbok som du skriver. Sverige erbjuder nämligen ett brett utbud av olika bokförlag som inriktar sig på olika målgrupper och ämnen.

Så arbetar bokförlaget

En mycket enkel förklaring är att ett bokförlag är ett företag som arbetar med att ge ut olika typer av böcker. Förlaget ser till att allt kring utgivningen fungerar och sköter således alla moment, utom själva tryckningen av boken. Bokförlag får idag in tusentals manus varje år av människor som hoppas på att just deras bok ska vara av intresse för företagets redaktör. Skickar du in ditt manus till ett bokförlag bör du alltså vara inställd på att personalen redan har tagit emot cirka 5-10 manus under samma dag.

När ett manus kommer in sker den allra första gallringen. Manuset öppnas och läses sedan igenom av personal på plats som har mandat att avgöra om manuset kan vara något att satsa på eller inte. Här är det viktigt att du som författare väljer rätt typ av förlag för din bok. Det är inte någon idé att skicka in din bok om hästar till ett förlag som specialiserat sig på hundar. I dessa fall brukar manuset skickas tillbaka direkt till författaren. Med barnböcker är det dock annorlunda, eftersom det egentligen inte finns någon fast kategori. Visserligen finns det barnboksförlag med speciella nischer, men i allmänhet brukar barnböcker alltid tittas närmare på.

Att ge ut en bok är ingen billig historia och därför kan förlaget behöva fundera länge och noga innan du som författare får svar. Det gäller att ditt manus är tillräckligt bra för att förlaget ska kunna tjäna in de pengar som det kostar företaget att producera din bok. Du bör vara medveten om att ett bokförlag endast kommer att välja ditt manus om de känner sig säkra på att tjäna in kostnaderna, och gärna lite till.

Tyvärr kan det i många fall ta flera månader för bokförlaget att återkoppla till författaren. Får du ett refuseringsbrev ska du inte ge upp, utan istället fortsätta att skicka ut ditt manus till olika förlag. Får du ett positivt besked kommer ditt manus att hamna hos redaktören på förlaget. Här kommer manuset att läsas igenom ett flertal gånger och det är vanligt att bokförlaget kommer med egna idéer och förslag på förändringar i texten eller historien. I denna process analyserar man även huvudpersonerna i boken, bipersoner, språket och själva handlingen. Allt ska stämma överens genom hela manuset, från början till slut.

Förr i tiden var det betydligt jobbigare att sätta ihop en bok. Istället för datorer använde man sig av typer, vilket är små bokstäver av bly. Här var man tvungen att manuellt sätta varje bokstav för sig för att bilda kompletta sidor med text. Idag använder sig bokförlag av datorer, där de själva kan välja storlek på bokstäverna, vilket typsnitt texten ska ha och vilken spaltbredd som ska finnas.