Stora bokförlag i Sverige

I Sverige så finns det ett antal bokförlag men vissa är betydligt större än andra och de har ofta olika inriktningar på sin utgivning av böcker. Vissa fokuserar mer på böcker för barn och unga medan andra ger ut skönlitteratur för vuxna. En del förlag ger ut studentlitteratur och ytterligare vissa förlag ger ut faktaböcker.

Nu har det blivit dags för oss att ta en lite närmare titt på några av de största förlagen som finns i Sverige. Vi börjar med ett förlag som har funnits länge.

Ett av de mer traditionella förlagen i Stockholm är Norstedts som är ett förlag som har sitt kontor väldigt centralt i Stockholm, nämligen i Gamla Stan och passande nog på adressen Tryckerigatan 4, ett stenkast från Sveriges riksdag, slottet och centralstationen bland annat.

Norstedts vill själva beskriva sig som Sveriges ledande förlagshus. De ger ut böcker av många olika slag och har en bred utgivning som ofta uppmärksammas. För Norstedts så är både hållbarhet och miljö viktigt, och de håller kontinuerligt på med att jobba för att påverka samhället och dess utveckling åt rätt håll. Den som har skrivit ett manus till en bok (en roman), en samling av dikter eller en faktabok kan skicka in manuset till Norstedts och sedan hålla tummarna för att de ger ut boken, mer information om det finns på deras hemsida.

I dagens värld så är kanske en kartbok inte det första man tänker på att köpa i och med att kartor ofta finns på nätet. Men en kartbok kan vara en fin present till exempel och vissa kanske fortfarande uppskattar kartböcker. Norstedts är Sveriges största kartföretag och de ger ut reseguider också, samt jordglober av olika slag (även med historiska kartor) men också stjärnglober som visar den astronomiska natthimlen. De har en egen kartbutik på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm. De ger även ut sjökort och reseguider.

Ett annat välkänt förlag är Raben & Sjögren som är ett förlag med långa och goda traditioner. Raben & Sjogren har sitt huvudkontor i Stockholm, närmare bestämt på gatan Tryckerigatan i Gamla Stan, alltså på precis samma gata som där Norstedts också har sitt kontor. Raben och Sjögren är ett förlag som grundades år 1941 när nästan hela Europa stod i lågor mitt under det andra världskriget och dess kritiska skeden. Sverige lyckades hålla sig utanför kriget med nöd och näppe. Verksamheten startade dock inte förrän i januari nästa år, år 1942. Det dröjde inte mer än två år innan förlagets tur vände. I en pristävling fick förlaget kontakt med en av 1900-talets mest kända svenska författare Astrid Lindgren, som kanske inte behöver någon närmare presentation. Det ledde till att ekonomin vände för Hans Rabén och Carl Olof Sjögrens förlag. Astrid Lindgren gav ut alla sina böcker på förlaget, men vad som kanske är mindre känt är att hon var anställd som redaktör med ansvar för barnboksavdelningen mellan åren 1946 och 1970. Under den tiden blev Rabén och Sjögren ett tongivande barnboksförlag i Sverige. I dag fortgår verksamheten.

Ett annat stort förlag är Månpocket. De fokuserar på att ge ut pocketböcker och är Sveriges största pocketförlag. De ägs av Bonnier som ju ger ut både böcker och står bakom nyhetssajter som Expressen och Dagens Nyheter, samt en rad andra publikationer. Månpocket fokuserar på att ge ut pocketböcker inom många olika genrer och är en del av Bonnierförlagen. Mellan 10 och 14 nya titlar ger de ut per månad.