Tips för att sköta sin båt

Det är viktigt att sköta om sin båt. Att sköta om en båt är egentligen inte så svårt, visst tar det tid och kan kosta pengar. Men att äga en båt är inte bara en hobby, utan är också en livsstil.

Hur mycket underhåll en båt behöver beror helt och hållet på storleken på båten, vilken sorts motor båten har och framförallt vilket material båten är tillverkad och byggd av.

Plastbåt

Båtar som är tillverkade av plast behöver bli tvättade för att ta bort all smuts på skrovet med jämna mellanrum. Inför varje säsong så behöver båten dessutom en omgång vax och detta för att plastskrovet ska kunna fortsätta att vara fint och blankt. Nu för tiden är de flesta båtar tillverkade och byggda av plast.

Aluminiumbåt

Det bästa materialet som en båt kan vara tillverkad av är aluminium, eftersom det kräver ett minimalt underhåll. Fast en del aluminiumbåtar kan ha ett innerskrov tillverkat av plast och ska därför ha samma underhåll som plastbåtar ska ha.

Träbåt

Träbåtar med sin skönhet tyder på ett gammal hederligt hantverk, men de kräver lite mer arbete för att inte börja ruttna och gå i läck. Därför bör dessa båtar i trä slipas, för att sedan lackas eller fernissas, en eller flertalet lager per år, för bästa tänkbara hållbarhet.

Stålbåt

På stålbåtar behöver metallskrovet vara skyddat av metallfärg eller liknande som ska vara vattentätt, detta för att båten inte ska rosta, exakt som bilar kan göra.

Motorn

Båtmotorn behöver genomgå en service en gång om året, då oljan byts och de delar som kan slitas kontrolleras eller byts ut. Inför vinter behöver dessa också vinterkonserveras för att de inte ska frysa sönder.

Ett jobb som vem som helst kan klara av om man är lite händig och för mer information finns det råd och tips på nätet. Annars hittar man information i instruktionsboken för motorn. På en inombordsmotor som har en propeller med rak axel via dreven på akterspegeln eller ett backslag, krävs det också ett visst underhåll med jämna mellanrum.

Segelbåt

För segelbåtar gäller det att se till att kontrollera inte bara masten, utan även alla falls och vants. Att göra detta är oftast enklast inför dagen då man ska masta segelbåten inför segelsäsongen, på våren.

Låter man masten vara kvar på båten under vinterhalvåret, bör man ha i åtanken att hissa upp sig i masten för att göra en genomgång och översyn ett par gånger per år. Dessutom behöver segelduken granskas efter varje sommar och lämnas in till segelmakaren om seglen är trasiga. Detta gäller naturligtvis även för båtkapell av olika de slag och om det är sönder lämnas det in till kapellmakare för att tvättas och/eller lagas.

Offeranod

De båtar som har en offeranod på bottnen, bör varje år kontrolleras ifall anoden behöver bytas. Offeranoden har till uppgift att skydda delar av metall mot galvaniska strömmar, exempelvis propellern, som befinner sig i vatten. Dessa strömmar kan eventuellt fräta sig in på metalldelarna på båten så att de går sönder. Anoden kan bestå av olika typer material, beroende på vart båtarna ligger, om det är i salt- eller sötvatten.

Måla botten

En båt kräver oftast att man målar bottnen med jämna mellanrum, annars behöver den tvättas med borsttvätt eller bli spolad med hjälp av spolplattor. Färgen som används för måla båtbottnar är giftig för djurlivet i havet, därför är en bottentvätt det miljövänligaste sättet att rengöra bottnen på.