Vad är en navkapsel?

En navkapsel är en plast- eller metallplatta som man sätter fast i centrum på en fälg för att täcka hjulmuttrarna och navet på ett hjul, precis som en kåpa. Då oftast på hjulen på bilen, för att dels piffa till hjulens och bilens utseende. Men först och främst för att skydda hjulet från yttre påverkan. En navkapsel sätts fast i centrum på fälgen, på navet. Vilket inte ska förväxlas med hjulsidor, som har samma funktion som navkapsel, men sätts fast på yttre delen av fälgen, samt har samma diameter som stämmer överens med fälgen. För den som endast vill dölja fälgens nav, finns det speciella centrumkåpa som man kan sätta fast. Men det finns även navkapslar för andra typer av hjul, som exempelvis för barnvagnshjul.

Historia

Det har gått att spåra navkapslar ända tillbaka till 1600-talet i historian. Då dessa tillverkades i mässing, trä eller stål. Detta för att skydda hjulet fäst så att det inte skulle gå sönder och ramla av. Det var först på 1930-talet som det kom navkapslar som skulle fästas på stålhjul. För att sedan sprida sig världen över, sakta men säkert.

Men under 1940-talet börjades navkapslarna stylas och färgläggas i olika färger, mycket för att matcha bilen och för att sätt pricken över i:et så att säga. Men från sent 40-tal och fram till 1970-talet fick dessa plåtlock dåligt rykte och folk tappade respekten för dem. Navkapslarna fick öknamn så som fattigmans lock och hund lådor. Men ryktet har sedan dess blivit allt bättre, då tillverkarna har lagt mer tid på att få snygga designer på navkapslarna. Numera anses navkapslar mer som en accessoar till bilen och sätter piff på bilens utseende.

Köpa navkapslar

Eftersom navkapslar en så pass synlig del av en bil, bör man med en viss eftertanke när det är dags att investera i nya navkapslar. För skulle man köpa fel, kan det förstöra hela bilens utseende, därför är det viktigt att få till ett bra köp. Har man ingen erfarenhet av sådant köp, kan det vara riktigt svårt att veta vad man bör tänka på.

Visserligen så går det att vara utan navkapslar och har man sådana så skyddar de hjulets nav för smuts och annan yttre åverkan. Men numera så köps navkapslar först och främst för att bilen ska blir mer estetisk till sitt utseende. Därför bör man tänka på om att köpa navkapslar som dels man tycker är snygga och att de passar utseendemässigt till bilens design.

Ett bra tips är att inte köpa navkapslar som är märkesspecifika just för det bilmärket man kör. Utan köp navkapslar från vilken tillverkare som helst. Det gäller bara att se till att måtten på dem stämmer överens med hjulets diameter. Navkapslarna har måttenheten tum och därför bör du veta vilken tumstorlek man har på bilen hjul.

Sedan gäller det att bestämma sig för om navkapseln ska vara heltäckande eller bara täcka hjulmuttrarna. Så därför bör man titta på vilket utbudet är av båda sorternas navkapslar. Allt hänger ihop med ditt tycke och smak helt enkelt. Navkapslar hittar man i de flesta bildelsbutiker, både fysiska och på nätet. Så det är bara att välja och vrak, för att hitta de navkapslar som passar bäst till din bil!