Pudeln – en glad och trofast vän

Pudeln är en vänlig och trofast sällskapshund. Alltid lika pigg och lekfull. De mindre storlekarna som kallas toypudel och dvärgpudel är oerhört lätta att hantera. De fungerar lika bra i barnfamiljer som hos äldre ägare. Även om de gärna följer med på långa promenader och aktiviteter har de inga större krav i tillvaron. Även de större pudlarna som kallas mellanpudel och kungspudel är mycket trevliga familjehundar men kräver lite mer motion.

Pudeln är mycket lättlärd och snabbtänkt. Den har en härlig personlighet som utvecklas mer och mer med stigande ålder. Varje pudel är verkligen en egen individ med sin unika personlighet. Det är härligt med en lekfull och pigg vän som alltid är med på noterna. När det gäller uppfostran är pudeln oftast mjuk och följsam i sitt sätt att vara. Det behövs inte några hårda tag utan pudeln är oftast lyhörd för sin ägares tillsägelser. Pudeln är dock ganska påhittig och man får vara lite observant så att den inte hittar på bus när man inte ser.

Pudlarna är som sagt mycket lättlärda och det är ingen slump att de traditionellt har använts på cirkusar. De älskar när man aktiverar och tränar dem. Agility, lydnadsträning, spårning och mycket mer passar utmärkt att göra tillsammans med din pudel. Vill du bara lära din pudel lite roliga konster att visa upp för vänner och bekanta kommer du att bli förvånad över hur lätt det går att öva in.

En annan fördel med åtminstone de mindre pudlarna är att de kan bli ganska gamla, 14-17 år är medelåldern för en dvärgpudel. På så vis får du behålla din kamrat länge och det är en ynnest eftersom pudeln med åren bara blir mer och mer personlig och trevlig.

Pudlarna har ibland ett rykte om sig att vara skälliga men om man bara tränar sin pudel att vara tyst är detta inget större problem. Däremot kan de ibland ha problem att lämnas ensamma då de helst av allt vill vara med sin flock hela tiden. När valpen växer upp är det därför viktigt att träna in detta på ett lugnt och metodiskt sätt.

När man skaffar en pudel ingår det en hel del pälsvård. Den behöver regelbundet klippas, badas och borstas med mera. Den stora fördelen är att man slipper hår inomhus eftersom pudeln inte fäller sin päls. Det bästa är att skaffa sig riktigt bra klipputrustning och kanske gå en klippkurs så att man själv kan sköta pälsvården på sin hund. Många gånger kan man få tips och hjälp med detta av sin kennel. Om man enbart vill ha en lättskött och fin vardagsfrisyr är det relativt enkelt att lära sig själv och framför allt billigare. Men om man däremot är intresserad av hundutställningar ställer detta helt andra krav på hundens klippning. Då kan det bli fråga om att ta hjälp av ett proffs. Det finns många olika pudelfrisyrer som är tillåtna på utställningar och det krävs en hel del skötsel och kunskap för att upprätthålla en utställningsfrisyr.