Äventyrssport – skoj för hela familjen

När man tänker på ordet äventyrssport, kan det hända att man antingen känner stor glädje eller panik inför vad som komma skall. Äventyrssporter är ofta sporter som är utmanande och äventyrliga. Det finns företag som har specialiserat sig enbart på detta. Man kan göra det på semestern som familjeaktivitet. Det går att utöva genom alla säsonger. Nedan följer exempel på äventyrssporter som erbjuds på olika äventyrsanläggningar, främst under sommar och vinter säsongerna.

Sommarsporter

Under denna årstid är det oftast fint väder och många vill vara ute i naturen när det är soligt och varmt. Exempel på typiskt äventyrliga sommarsporter är följande:

– Golf
Denna sport kan utövas av alla och på många naturreservat där äventyrssporter arrangeras kan det även finnas minigolf för barnen. Golf kan utövas även om man inte har medlemskap eller handikapp.

– Zipline
I denna sommarsport är en person fastspänd i ett bälte och åker ner för en linbana från hög höjd, exempelvis ett berg. Då denna aktivitet kanske inte är ansträngande fysiskt, kanske personen som tar linbanan ner för berget har klättrat upp för berget tidigare.

– Vattenaktiviteter
Under denna kategori finns i princip allt som har med vatten att göra, så som både simning och att paddla kajak eller kanot.

– Vandring i naturen.
Att vandra i naturen under sommaren är en självklarhet. Man kan vandra på speciella vandringsleder i skogen eller i andra miljöer. Att orientera är en annan form av äventyrssport som man kan prova på, och även tävla i om man så vill.

– Cykling i naturen.
Även här kan man cykla på speciella cyklingsleder eller på vanliga vägar inom äventyrsområdet. E-bike är en speciell form av cykling där man cyklar nerför berg i specialanpassade cyklingspår för denna typ av cykel.

Vintersporter

På vintern när snön kommer ändras typen av äventyrsaktiviteter. Exempel på typiska vinteraktiviteter är följande:

– Alpinklättring i berg.
Här kan man klättra uppför berg som är fulla av snö och ibland Is. Detta kan man göra som familj eller med en grupp vänner om man är van vid att klättra mycket i berg. Det är alltså inget för nybörjaren.

– Skidor
Skidor är en sport som alla kan utöva oavsett ålder och storlek. Det finns speciella skidbackar på äventyrsanläggningar som man kan välja att åka i. Har man barn, finns det även barnbackar. I dessa backar får man åka i sin egen takt eftersom alla befinner sig på olika nivåer. På vissa typer av anläggningar erbjuds det dessutom nattkurser i skidåkning. Anläggningarna har då nattöppet och skidbackarna och spåren är öppna för allmänheten.

– Snowboard
Detta påminner om skidor fast skillnaden är att det istället är en bräda man åker på. Snowboard kan man åka på i samma backar som man åker skidor. Även här finns det familj och barnbackar. Kurser ges för den som vill lära sig åka, eller utveckla sina kunskaper, i backarna på äventyrsanläggningarna.

Trots att äventyrssporter oftast utförs utomhus finns det äventyrssporter även inomhus. Exempel på inomhussporter kan vara väggklättring, gokart och inomhusgolf. Vi är alla olika och det finns alltid något både äventyrligt roligt för hela failjen att hitta på.