Appar i mobilen som erbjuder sjukvård

På senare år har det dykt upp flera appar som erbjuder olika typer av tjänster som har med sjukvård att göra, direkt i din mobil. Det går alltså att besöka en vårdcentral och få tips, råd och hjälp direkt i mobiltelefonen.

Det rör sig inte om ett besök i egentlig bemärkelse utan om ett ”besök”. Man besöker inte en vårdcentral fysiskt utan i stället har man ett möte med en läkare direkt i telefonen. Fördelen med apparna jämfört med ett vanligt samtal i telefon är att man kan filma sina kroppsliga symptom och sedan kan läkaren titta på det. Du som är patient kan även titta på läkaren i din mobil. Det hela är alltså en form av bildtelefonsamtal.

Det finns givetvis vissa saker som man som läkare inte kan undersöka med den typen av läkarmöte direkt i mobilen men det finns andra saker som man faktiskt kan få hjälp med utan att behöva ta sig till en vårdcentral.

Det hela kan vara väldigt praktiskt och man kan ofta få hjälp ganska fort. En av aktörerna som erbjuder en app i mobilen som gör att man kan få en läkarkontakt är till exempel Kry. Kry erbjuder en tid ganska fort till en läkare. Just nu i skrivande stund kan man till exempel notera att väntetiden till en läkare med drop in-besök är cirka fem minuter, runt kvart i två en onsdagseftermiddag.

Korta väntetider för att snabbt få träffa en läkare när behov uppstår är en fördel med läkarapparna. Men hur kan det gå så fort? Jo, det har bland annat att göra med att läkarna kan få luckor i sina ordinarie scheman och de kan klämma in möten genom apparna när de får lite tid över, vilket gör att deras tid kan användas mer effektivt.

Läkarappen Kry erbjuder råd, remisser (till annan typ av vård) eller recept (på olika slags läkemedel) direkt i en app. De erbjuder tjänsten gratis för barn och för ungdomar. De kan även erbjuda hemleverans av läkemedel, vilket kan vara smidigt om man bor lite otillgängligt i något avsides villaområde där det inte finns ett apotek eller om man bor på landet. Det frikort som gäller inom sjukvården där man får gå till en läkare eller sjuksköterska gratis om man har nått upp i en viss kostnad per år gäller även på Kry. Kry har läkare med svensk läkarlegitimation. Deras öppettider är alla dagar, alltså även lördagar och söndagar, mellan klockan 06.00 och klockan 24.00 så tillgängligheten är lite annorlunda än annars. Vissa som har småbarn menar att det kan vara smidigt att ta ett läkarsamtal i en app hemifrån när man har småbarn i stället för att åka in till en vårdcentral. Det bör noteras att på Kry skriver de inte ut läkemedel som är narkotikaklassade eller beroendeframkallande.

En annan aktör är Doktor.se och de menar att de är ännu snabbare och marknadsför sig som Sveriges snabbaste vårdcentral. Man kan ringa eller chatta och de utlovar svar inom 3 minuter. Deras tjänst är kostnadsfri även för vuxna. Deras öppettider är något mindre generösa än Kry, Doktor.se har öppet mellan 07.00 och 21.30 på vardagar, och mellan 08.00 och 16.00 på lördagar och söndagar. De samarbetar med andra företag och erbjuder sina kunder/patienter exklusiva erbjudanden inom både hälsa och vård. De kan bland annat hjälpa till med allergier, magbesvär och hudbesvär.