Luftmadrasser för olika tillfällen

De flesta har koll på vad en luftmadrass är och att det handlar om någon form av liggunderlag som man helt enkelt blåser upp med luft. Det många inte alltid vet är hur många praktiska lösningar en luftmadrass faktiskt bjuder på. Utbudet och urvalet är stort och det finns något för alla storlekar och behov.

På stranden

Luftmadrassens kanske roligaste användningsområde är som skönt liggunderlag på stranden eller som en härlig badleksak i såväl inhemska sjöar som i varmare hav och badhus. Här får man dock se upp så att inte luften går ur favoritleksaken. Denna typ av luftmadrass kan man ofta blåsa upp med munnen eller en enkel handpump.

På camping och cykelsemester

För den som ska tågluffa, campa eller tälta är ett uppblåsbart liggunderlag eller en luftmadrass för en person en väldigt praktisk lösning både när det gäller förvaringsproblematik och krav på såväl flexibilitet som bekvämlighet. Ett självuppblåsbart liggunderlag är dessutom kostnadseffektivt. En låg luftmadrass som motsvarar en enkelsäng är också lätt att bära med sig.

Som gästsäng

Något många kanske glömmer är att en luftmadrass passar riktigt bra som gästsäng. Den är inte bara smidig att flytta utan kan enkelt läggas undan och förvaras utan att ta upp alltför mycket onödig plats. För en trång studentlägenhet eller det första egna boendet är detta en riktigt billig och bekväm lösning. Som nödlösning eller mer permanent idé för vilket boende som helst erbjuder luftmadrassen oändliga möjligheter.

Olika modeller

Det finns lika många modeller och urvalsmöjligheter som det finns önskemål och kunder. Luftmadrasser som motsvarar enkelsängar eller dubbelsängar är vanligast, men det finns också betydligt kortare modeller som är anpassade för barn. Ofta finns också en extra storlek som befinner sig i läget mellan enkelsäng och dubbelsäng för den som önskar lite mer svängrum.

När det gäller höjd finns det en hel del att välja på. En del luftmadrasser är så höga att man som användare själv ges möjlighet att anpassa hårdheten efter tycke och smak. Man kan komma så högt upp att man överhuvudtaget inte vidrör golvet ens när man vänder sig. Det finns med andra ord varianter som är lyxigare än andra men valfriheten och flexibiliteten kvarstår. Naturligtvis finns det också luftmadrasser som är låga och i stort sett motsvarar storleken på en vanlig madrass.

Material och form skiljer sig åt och i utbudet finns ofta lite lyxigare varianter med höga sarger och velourklädda sidor. Dessa luftmadrasser tar bort känslan av att sova på en plastmadrass och upplevs ofta som en hög och skön säng. På de flesta madrasser är ovansidans yta flossad så att man inte ska glida av luftmadrassen när man sover. En del madrasser har inbyggd kudde för ökad komfort. Uppblåsbara kuddar finns också att köpa som tillval i de flesta välsorterade madrass-butiker.

Vissa luftmadrasser har en inbyggd elpump och i de fall detta saknas kan man väldigt enkelt köpa till en pump som passar den aktuella madrassen. Vanliga pumpar är till exempel fotpumpar, handpumpar eller batteridrivna elpumpar. För att ytterligare öka flexibiliteten säljs en del luftmadrasser med finurliga små reparationskit eller reparationslappar. Detta gör att livslängden på madrassen ökar genom att man själv på ett enkelt och smidigt sätt kan laga madrassen när olyckan är framme.

Avslutningsvis har en del madrasser praktiska förvaringsväskor eller påsar, med eller utan handtag, som ytterligare underlättar både förvaring och förflyttning. Prismässigt är även den dyraste och mest exklusiva varianten fortfarande ett riktigt fynd.