Choklad – en fantastisk present

För den som är på jakt efter en trevlig present till en chokladälskare finns det nästan hur mycket som helst att välja på.

Vad vill mottagaren ha?

Det viktigaste att ta reda på är vilken typ av choklad personen föredrar: ljus choklad, vit choklad eller, som finsmakaren oftast förordar – mörk fyllig choklad med hög procent kakao. Sedan finns det ett antal olika fyllningar som kan smaka väldigt olika. Personen som ska hyllas kanske inte ens vill ha fyllning, eller nötter. Så därför, ta reda på innan hur preferenserna ser ut. Om du bara chansar kan det bli väldigt fel. En sak som är säker för alla chokladälskare är att det måste vara rätt typ av choklad, annars kunde man lika gärna ha avstått från att ge bort chokladen!

Med dessa förmaningens ord i bakhuvudet är det bara att ge sig ut och leta efter den perfekta presenten.

Kostnad

Nästa fråga är hur mycket pengar man vill lägga på presenten. Choklad finns i allt från små chokladkakor eller små påsar för en tjuga till fantastiska lyxaskar för flera hundra kronor. Du som givare väljer en passande nivå och även designen på förpackningen. Vissa producenter satsar stort på att själva asken ska se lyxig ut och då kanske man även får betala för det.

Olika trender inom choklad

Ekologisk choklad är mycket inne och har så varit ett antal år. Vill man värna om miljön och jordens resurser är det bra att ta reda på var och hur chokladen har tillverkats. Vissa företag satsar mer än andra på att spara på världens resurser och då kanske man vill lyfta fram det som en tanke i presenten. Det varnas till och med i media för att chokladen eventuellt kan bli en bristvara om inte en alltför lång framtid då de flesta som odlar kakaobönan är producenter i fattiga länder och de har inte råd att investera för att hantera klimatproblem som torka och ökande temperaturer.

Raw food är otroligt populärt och ligger i tiden. Begreppet innebär att man inte ska bereda maten så mycket utan ha den i så ursprunglig form det är möjligt. Det innefattar mycket frukt, bär och annat från naturen som man inte behöver koka, steka eller krydda. När det gäller choklad betyder det att man tillverkar rawchoklad på mycket låg temperatur genom hela processen. Traditionell choklad rostas på en högre temperatur. Tack vare rawchokladprocessen bevaras mycket mer näring från kakaobönan än i vanlig choklad. Dessutom kan dessa produkter vara både glutenfria, nötfria, mjölkfria och veganska.

Mörk choklad

Det har varit känt mycket länge att mörk choklad med en hög kakaohalt ska vara bättre för hälsan än ljus choklad, där man tillsatt mer mjölk. Mjölkfett tas upp snabbare av tarmen än fettet från kakaosmör. Detta innebär att äter man mörk choklad upplevs en större mättnadskänsla längre, än när man äter ljus choklad. Därför räcker det oftast med att bara äta några bitar mörk choklad medan det är extremt lätt att trycka i sig många bitar ljus choklad och det är inte nyttigt i längden, med tanke på sockerhalt och fetthalt. Innehåller chokladen dessutom någon sorts söt fyllning kan en vanlig pralin innehålla flera hundra kalorier.