Kaninen – ett livligt litet husdjur

Om man har barn som tjatar om att få ett husdjur men där du inte riktigt vågar ge dem ansvar för att ta hand om en katt eller hund, kan en kanin vara ett bra alternativ. De är relativt små och kräver inte lika mycket uppmärksamhet som en katt eller hund. En kanin kostar heller inte mycket pengar att köpa. Många gårdar säljer kaniner och i bästa fall kan du få en för några tior. Det är istället buren och foder som kostar en del, även om det inte är några enorma summor.

Olika raser

Det finns många olika raser för dig som vill ha en kanin. Kaninen kommer egentligen från släktet harar och finns även vilda. Nere på kontinenten kan man upptäcka mer kaniner utomhus än harar. De kallas även för europeisk kanin och lever i flock och äter på nätterna. De bor i hålor i marken där de även föder upp sina ungar. Kaniner förökar sig fort och lätt, så se till att kastrera dem om du skulle skaffa två stycken. Detta har blivit ett problem i vissa länder då kaninerna äter av skördarna.
Tamkaninerna härstammar från vildkaninerna och idag har man dem främst som sällskapsdjur och för att tävla med i kaninhoppning eller utställningar. Raser att ta fasta på är dvärgvädur, lejonhuvad kanin, hermelin eller holländsk kanin. Dvärgvädur är den mest populära rasen och lämpar sig bäst för barn. Den är liten och väger aldrig mer än 4 kg.

Vad behöver en kanin?

Kaniner är flockdjur och behöver kamrater runt omkring sig. Det är därför lämpligt om ni skaffar två eller flera, men se då till att kastrera dem, speciellt hannen. Om ni har en ensam kanin så måste ni se till att vara sociala med er kanin, annars mår den inte bra.

En kaninunge får komma till sina ägare vid 8 veckors ålder, precis som med katter och hundar. Helst ska den vara lite äldre än så, annars kan den lätt utveckla problem om den tas från sin mamma och sina syskon för snabbt.

Från och med 12 veckors ålder kan du börja ha den i sele. Kaniner behöver närhet och lek och även om den kan sprattla i början när man tar den, så kommer det med tiden utvecklas speciella band mellan er. Ha gärna en filt mellan kaninen och dig själv till en början, då kaniner har vassa klor och kan rivas. Dock kommer den att börja lita på dig efter ett tag och känna trygghet när du tar upp den. Att sitta i skräddarställning med kaninen i knäet är en perfekt ställning som både du och kaninen kommer att tycka om. Börja med korta kelstunder och utöka dem successivt.

En kanin behöver en matskål, en vattenflaska, gnagbitar och en höhäck i buren som skyddar maten. Se också till att skaffa lite leksaker till den. Kaniner gillar att leta efter mat så göm den gärna lite här och var, både i buren och utanför så att den tränar sin mentala förmåga. Du kan ha buren både utomhus och inomhus men den måste stå skyddad mot drag. Kaniner utvecklar vinterpäls så om du ska ha den utomhus eller t. ex. i garaget, så måste du ställa ut den redan på hösten för att den ska vänja sig. Dock får det inte vara så kallt att vattenflaskan fryser.