Marsvinet – den lilla gulliga gnagaren

Förutom kaniner, är marsvin ett populärt sällskapsdjur, speciellt bland barn. De lever dock inte så otroligt länge men kan vara ett bra förstahandsval till mindre barn som vill ha sitt första husdjur.

Marsvin är en liten gnagare som härstammar från Anderna i Sydamerika där den även säljs för köttets skull. Den kom till Europa på 1500-talet där den även kallades havsgris på grund av sitt runda tryne. Förr har den varit försöksdjur men numera lämpar den sig även för sällskap. På 1500-talet kom den in i förnäma hem eftersom marsvin blev populära husdjur bland adeln och kungahusen i Europa. Ett vuxet marsvin brukar väga ca 1 kg och leva mellan 4-7 år. De vilda marsvinen lever i flock, mellan 8-10 individer, och de finns i flera färgkombinationer.

Typiska egenskaper hos marsvin

Marsvin kan ha olika färger och nyanser men i regel har de samma temperament. De är lugna, renliga och ganska lätta att sköta. Det enda problemet är att de gärna småpratar genom små visslingar, pip och andra skojiga ljud. Skaffa helst inte ett ensamt marsvin. De behöver sin flock och åtminstone ytterligare en individ i buren. Ett ensamt marsvin blir lätt deprimerat, aggressivt och skyggt.

Vad äter ett marsvin?

Hö är den föda som främst utgör ett marsvins kostcirkel. Höet slipar marsvinets tänder och hjälper matsmältningen att fungera som den ska. Förutom hö ska det äta rikligt med grönsaker så att det får i sig C-vitamin. Man brukar säga att kosten ska bestå av 70% hö och resten grönsaker. Tänk på att marsvin mumsar i sig sin egen avföring för att få i sig näringsämnena från blindtarmen. Detta kallas att vara koprofag. Låt inte marsvinet få i sig för mycket salter, då dessa kan orsaka njursten och problem med urinvägarna. Ett marsvin ska också alltid ha rent vatten tillgängligt.

Olika raser av marsvin

Marsvin kommer i många olika raser. Abessinier, rex, teddy och skinny hör till de strävhåriga raserna. Self, non-self, crested, satin och satincrested tillhör gruppen korthåriga raser. Till de långhåriga marsvinen hör lunkarya, peruan, sheltie, satinsheltie, coronet, texel och merino. Många av dessa raser har virvlar, lockig päls eller är helt enkelt nakna. Det finns således en uppsjö av söta, gulliga marsvin som kan bli ett mysigt husdjur.

Regler för marsvin som husdjur

Som för alla djur är det viktigt att man följer de regler som gäller så att djuren inte utsätts för stress eller lidande. För det första måste marsvin vara minst två stycken för att må bra. Det är endast om ett av marsvinen är sjukt som veterinären kan förorda att ett av marsvinen kan behöva vara ensam ett tag. Buren måste innehålla en skyddad plats så att marsvinen kan dra sig undan. De ska också ha fri tillgång till grovfoder. Varje marsvin bör ha minst 0,15 kvadratmeter och avelshonor bör ha 0,25 kvadratmeter. Alla marsvin måste ges ett rejält vitamin C-tillskott dagligen för att motverka skörbjugg. Minst 10 mg per kg till vuxna och 30 mg per kg till växande individer. Buren måste hållas ren och inte vara för låg.