Köpa musik online

Få saker i livet framkallar så starka känslor som musik. Att hårdträna eller storstäda till Rammstein eller Prodigy, att snyfta sentimentalt till Whitney Houston eller Beethoven, att studera till Mozart eller att resa till Ed Sheeran; alla genomgripande och berikande upplevelser. Det finns inga regler när det kommer till musik utan det är en fråga om personliga upplevelser och smak, och vad vore livet utan dessa härliga toner?

För den som älskar musik lever vi verkligen i den bästa av tider. Tack vare internet har man idag konstant tillgång till sina favoritartister. Utbudet och tillgängligheten är enormt och man kan gå in vilken tid på dygnet som helst för att skaffa sig sina favoritlåtar och älsksklingsalbum. Man kan även köpa musik online när man är på utomlandssemester; ja, det finns till och med flygbolag som ger en tillgänglighet via WiFi när man befinner sig på 10 000 fot!

Oavsett om du vill ladda ner musik på mobilen eller köpa gamla grammofonskivor finns det sajter online där du kan hitta precis det du vill. Här följer en liten summering av de olika alternativen som finns för den musikälskare som vill använda sig av nätet.

Fysiska skivor

Trots att det har blivit allt vanligare att man köper musik genom att helt enkelt ladda ner den direkt från nätet finns det fortfarande många människor som föredrar att handla fysiska plattor. Anledningen är ofta att man tycker om att ha en samling i hemmet, som ett bibliotek, liksom att man inte alltid har tillgång till annat än en CD-spelare. Det finns också många personer som föredrar ljudet från grammofonskivor, antingen då de är äldre eller inbitna musikfanatiker, och därför finns det fortfarande en stor marknad på nätet där man beställer hem sina favoritskivor.

Köp digitalt och ladda ner

Det har blivit vanligt att man köper enstaka låtar eller skivor online och sedan laddar ner dem på datorn, mp3 spelaren eller i telefonen. Fördelarna är många: man behöver inte förvara en massa skivor som tar upp onödig plats i hemmet, man får tillgång till musiken på en gång och man har den ständigt lagrad på nätet även om apparaten skulle förloras eller gå sönder. Där man förr i tiden var tvungen att köpa hela skivor trots att man egentligen bara gillade en viss låt på albumet kan man nu välja att endast ladda ner enstaka tracks här och där. Detta möjliggör också att man kan skapa egna skivor eller spellistor med endast en typ av rytm eller musikstil precis som ett eget best of album. Man kan hitta många appar och shoppar på webben, ofta kopplade till det egna operativsystemet liksom den typ av dator eller mobil man har.

Streama

Att streama innebär att man lyssnar på musik online, ungefär som man ser på TV, utan att man laddar ner låtarna fysiskt på sin apparat. Det finns ett flertal online tjänster där man för en mindre summa varje månad kan hålla sig konstant uppdaterad med det senaste inom musik. Man får även tillgång till ett enormt låt- och artistbibliotek. Många appar erbjuder också möjligheten att kunna lyssna offline vid de tillfällen man inte kan eller vill vara uppkopplad.