Ägglossning

Det kanske inte är en nyhet för de flesta att kvinnor har ägglossning. Men hur många är det som vet helt säkert vad det egentligen innebär att ha ägglossning? Att veta om hur kvinnokroppen fungerar är mycket viktigt och i denna artikel kommer ni därmed att få mer information om vad ägglossning faktiskt innebär.

Kvinnor har runt omkring 400 ägg vilket är anledningen till varför de kan bli gravida. Normalt brukar ägglossningen ske en gång under en kvinnas menscykel, och det brukar inträffa ca 12-16 dagar innan mensen kommer. Anledningen till varför man har ägglossning är för att det sker hormonförändringar i kroppen som får äggstockarna att släppa ifrån sig ett ägg. De hormonförändringar som sker är att kroppen producerar massvis med östrogen vilket gör att det också blir en ökning av ett annat hormon vid namn luteiniserande hormon, som även förkortas LH. Vanligen brukar man få ägglossning ca 24-36 timmar efter det att LH-hormonet har ökat.

I och med att man kan se när man har ägglossning genom att mäta mängden av detta hormon så kan man göra ett ägglossningstest, för att maximera chanserna att bli gravid. Det är när en spermie befruktar det mogna ägget som man blir gravid. Man brukar säga att man är som allra mest fertil ungefär 1-2 dagar innan ägglossningen sker och även den dagen då själva ägglossningen sker. Om man vill bli gravid rekommenderas att ha samlag omkring 2 dagar innan ägglossningen är beräknad att komma, i och med att spermierna överlever ca 2-5 dagar inne i livmodern.

När man har ägglossning ändras även slemhinnan i livmodern i form av att den blir tjockare. Detta är på grund av att spermierna skall få en mer gynnsam miljö. Man kan alltså även märka när man har ägglossning i och med att flytningarna blir av en annan typ.

Det finns sätt att räkna ut när man kommer vara som mest fertil under en menscykel, och det är helt beroende på hur lång din menscykel brukar vara.

  • 25 dagar – ägglossning sker mellan dag 9-13
  • 28 dagar – ägglossning sker mellan dag 12-16
  • 34 dagar – ägglossning sker mellan dag 8-22

Symptom vid ägglossning

Man kan även ha en del olika symptom när man har ägglossning. Exempelvis kan man känna lite smärta när man får ägglossning och man kan känna när ägglossningen sker. Smärtan brukar ibland beskrivas som liknande menssmärta, och brukar oftast befinna sig på ena sidan av buken. Smärtan beror på att det sker en liten blödning när äggblåsan spricker och ägget lossnar. Det innebär också att många kvinnor kan få en liten blödning vid ägglossningen.

Kroppstemperaturen kan även höjas lite. Flytningarna blir annorlunda och man är mer våt i detta område än vanligt, på grund av att det ska underlätta för spermierna. Flytningarna brukar bli lite mer trögflytande, slemmiga och gulvita. Det kan därför vara bra att undersöka sina flytningar om man vill veta när man har ägglossning.

Det finns många symptom som kan vara bra att veta om när man har ägglossning, men det absolut säkraste är att ta ett ägglossningstest för att maximera chanserna till graviditet.

Det kan finnas flera orsaker till att man som kvinna vill veta när man har ägglossning. Till exempel om man önskar att bli gravid gäller det att pricka rätt i ägglossningscykeln, men det är också bra att känna igen symptomen för att veta varför man mår på ett särskilt sätt och inte oroar sig i onödan. För vissa kvinnor innebär nämligen ägglossningen smärta eller dåligt mående, medan vissa inte alls märker av att den äger rum.

Mensen och ägglossningen är sammankopplade, men kan också ske oberoende av varandra. Det vill säga, man kan få mens utan att det har skett någon ägglossning innan. I normala fall har kvinnan ägglossning cirka två veckor innan mensen kommer, men det beror på hur lång menscykel hon har, vilket är individuellt. Vanligtvis rör det sig om mellan tjugofem och trettio dagar.

Avgörande för om ägglossning ska ske är att kvinnan har tillräckligt höga östrogennivåer i kroppen. Östrogen är det kvinnliga könshormonet och är i hög grad det som avgör chanserna att bli med barn.
Det som händer är helt enkelt att äggstockarna släpper ifrån sig ett ägg, som då har en potential att befruktas. När kvinnan kommer upp i 40-årsåldern sker ägglossningarna mer sällan, vilket är en orsak till att det blir svårare och svårare att bli gravid när man blir äldre.

Som sagt så skiljer sig symptomen för ägglossning åt från kvinna till kvinna, men det finns saker som är gemensamt för alla oavsett om man märker dem eller ej.
Flytningar precis före ägglossning ser ofta ut på ett annat sätt än normalt. De är gulvita och slemmiga, vilket är för att spermierna lättare ska ta sig fram till ägget.
Även kroppstemperaturen förändras. Precis när ägget lossnar från äggstockarna är kvinnans kroppstemperatur som lägst under hela menscykeln. Därefter höjs den och blir högre än normalt, cirka en grad, för att sedan stabilisera sig till sin normala nivå. Om man vill använda sig av dessa temperaturförändringar som ett preventivmedel bör man mäta sin temperatur varje morgon, vid samma tid och under samma förutsättningar, för att vara säker på att det blir korrekt.
Många kvinnor upplever som sagt smärta i samband med ägglossningen, det känns oftast i nedre delen av magen på ena sidan, och kan liknas vid mensvärk. Smärtan kommer troligen av att ägget lossnar från äggstocken. I samband med det sker också en liten blödning som kan synas i flytningarna.
Mindre vanliga tecken på ägglossning kan vara ett brösten känns annorlunda, att de blir ömma och känns klumpigare. Somliga personer upplever också en ökad sexlust, vilket har att göra med hormonella funktioner som arbetar för att en befruktning ska ske.

Precis som med mensvärk är smärtan vid ägglossning otroligt individuell, och vissa upplever att de blir väldigt påverkade och knappt kan ta sig ur sängen över huvud taget. Vid sådana fall finns det hjälp att få, till exempel genom läkemedel.

Om man inte har planer på att bli gravid finns det egentligen ingen anledning att hålla koll på när man har ägglossning om man inte märker av den. Det är helt enkelt ett tecken på att kroppen fungerar normalt.

Ägglossningstest hjälper dig att bli gravid

Det finns många människor och par som går i längtan av att skaffa barn, men som av flera anledningar har upptäckt svårigheter med att bli befruktade. I dessa fall kan ett ägglossningstest vara en bra produkt att använda sig av, men som även passar bra för den som vill öka chanserna till en graviditet så snabbt som möjligt.

Ett ägglossningstest fungerar ungefär på samma sätt som ett vanligt graviditetstest, med några få undantag. Graviditetstestet visar endast om du är gravid eller inte och då gäller det dessutom att man har tillräckligt höga halter av graviditetshormon i sitt urin. Ägglossningstesten använder man istället när man väntar att ägglossningen ska äga rum, för att på så sätt ta reda på när chanserna att bli gravid är som störst.

Hur använder man ett ägglossningstest?

Att använda ett ägglossningstest är relativt enkelt och ju mer regelbunden menscykeln är, desto lättare är det att veta när man ska börja sätta igång med bebisverkstaden. Har man oregelbunden mens kan man behöva använda ett test flera gånger under en månad, för att på så vis lära känna kroppen och se när ägglossningen sker.

Processen går snabbt till och det enda man behöver göra är att kissa på en provsticka. Vissa kvinnor väljer att använda sig av flera tester varje månad, för att se när ägglossningen börjar, är på topp och när den är avslutad. Som många troligtvis känner till så kan man endast bli gravid under tiden då ägglossningen sker. Ibland kan det kännas som att en graviditet kan ske när som helst under månadens gång, men sanningen är att det då är spermier i kvinnan som har lyckats överleva i livmodern fram till dess att ägglossningen sätter igång.

Efter att man har kissat på stickan får man snabba svar. Hur svaren ser ut skiljer sig mycket beroende på vilket test man använder sig av, men det kan t.ex. handla om ett simpelt rött streck som blir starkare ju närmare toppen av ägglossningen som man kommer. Vissa tester har roliga funktioner där glada gubbar dyker upp när det är dags att komma igång och jobba på graviditeten och vilket man väljer beror naturligtvis på vad man har råd med och vilket man tycker är enklast att hålla koll på.

Köpa ägglossningstest

Det finns flera sätt att gå tillväga om man vill köpa ägglossningstest. Till skillnad från graviditetstest så säljs ägglossningstest vanligtvis i flerpack, just för att de används under flera dagar varje månad. Man väljer själv om man vill handla på närmaste apotek, men vill man känna sig lite mer diskret så kan man även beställa hem dessa tester via nätet. Det finns många olika sajter och produkter att välja mellan i olika prisklasser. Alla test fungerar på samma sätt och mäter alltså de förändringar och ökningar som sker av luteiniserande hormon. Även om många använder sig av kalendermetoder eller mäter temperaturskillnader i kroppen vid ägglossning så är det ytterst få metoder som är lika säkra som ägglossningstesten faktiskt är.

Eftersom instruktionerna varierar så kom ihåg att alltid läsa igenom hur du använder stickan på rätt sätt och hur länge du ska vänta innan resultatet blir synligt.