Snabblån förklarat

Så fungerar ett snabblån

Snabblån är ett alternativ för den som behöver snabba lån omgående utan att sitta och stressa på ett bankkontor eller kolla upp olika kreditinstitut och vänta på svar. Ett snabblån kan ofta översättas som ett sms-lån och är i regel inte så stora. De vanligaste beloppen ligger på mellan 3000 – 15 000 kronor men det finns naturligtvis de långivare som betalar ut ännu mer, som upp till 50 000 kronor. Faktum är att det finns ett fåtal låneinstitut som lånar ut mer än hundratusen kronor, ja faktiskt upp till 500 000 hos vissa aktörer. Dock tar det lite längre tid innan dessa lån betalas ut, då en viss kontroll av låntagaren ändå tas. Med de snabba lånen på några tusen kronor, brukar det endast ta en kvart innan pengarna är på ens konto. Det är dessa smålån som också fått beteckningen mikrolån.

Snabblån för alla

Snabblån kan tecknas av de flesta, faktiskt även av en del personer som har betalningsanmärkningar och som inte kan få lån någon annanstans. Nackdelen är att räntorna är höga och att man får stora påminnelseavgifter och straffavgifter om man inte klarar av att betala. Lånen ansöker man vanligtvis om på nätet och får sedan svaret per mail eller sms, därav namnet sms-lån. Det är vanligtvis inga banker som utfärdar snabblån, utan allehanda låneinstitut och privata institut som i sin tur kan ta hur mycket ränta som helst. Lånen kan användas till vad som helst och ingen säkerhet eller borgenär behövs, vilket gör att de är öppna för alla. Långivaren kommer inte att fråga låntagaren hur pengarna ska användas, utan intresserar sig enbart för om man betalat tillbaka lånet när kredittiden är slut.

Fördelar och nackdelar med mikrolån

Dessa mikrolån kan lösa en akut situation om man vet med sig att man sitter i kläm en månad och behöver snabba pengar. Men man ska också veta att dessa pengar, och mer därtill måste betalas tillbaka. Därför bör man se till att man har den ekonomi som krävs för återbetalningen månaden därpå. Tyvärr har många sådana mikrolån utnyttjats av ungdomar med snäv ekonomi som hoppats på att lånen ska lösa sig av sig själva. För att kunna betala tillbaka ett lån, har man tagit ett nytt sms-lån och skuldsatt sig ännu mer. Det är således rekommenderat att ta ett mikrolån eller snabblån, enbart om man har koll på sig själv och sin ekonomi.

Räntan vid snabblån

Ju mer pengar man lånar, desto lägre blir vanligtvis räntan, men det är dock inte alltid säkert att det fungerar så. Vid ett mikrolån är räntan vanligtvis betydligt högre, eftersom företaget riskerar mer. Det finns numera många långivare som också betalar ut lån till mycket låg eller ingen ränta alls, utan kräver endast de avgifter som ska täcka hantering av administrationen. Dessa lån är speciellt viktiga att betala tillbaka i tid, eftersom straffavgifterna istället är betydligt högre än hos andra institut.

Återbetalningstid

De flesta mikrolån måste betalas tillbaka inom 30 dagar men för större lån kan man få ytterligare några månader på sig. En längre återbetalningstid brukar också innebära att lånet blir dyrare i slutändan. Se alltid till att betala i tid, annars kan det bli dyrt!