5 mest populära hästraserna

Världen är full med helt otroligt vackra hästraser, där alla har sina egen egenskaper och personligheter. Hästar har alltid varit ett stort intresse för människor världen över, oavsett om det handlar om att rida som hobby eller att rida på en riktig elitnivå i kanske dressyr eller travsport. Idag finns det cirka 267 stycken hästraser och ponnyer runt om i världen, men vilka hästraser är egentligen de mest populära?

Vilka raser som anses som mest populära, beror helt på vilket land man ser till. I Sverige är det det svenska halvblodet som ligger högst upp på många listor, men även connemaraponnyn, welsh och gotlandsrusset har gjort stor inverkan, åtminstone om man ser till ridskolan och de hästar som gärna används i samband med utlärning.

I andra delar av världen ser populariteten för hästar helt annorlunda ut. En hästras som dragit många blickar till sig under hästvärldens historia är araben. Det arabiska fullblodet är en smäcker och fartfyllt häst med mycket energi och temperament. Hästrasen är känd för sin fantastiska svanshållning och för den mer uppåtböjda nosryggen.

På en stadig andraplats hittar man Quartern. Quarterhästen är en mycket bra allroundhäst, som har många bra egenskaper som passar för western ridning. Man brukar säga att denna hästras har en inbyggd vallningsförmåga, vilket gör att den passar utmärkt i samband med boskap. Bara i Sverige finner man över 3000 quarterhästar och varje år förväntas cirka 100 föl registreras.

Tredje plats lyckas faktiskt knyckas av miniatyrhästen Falabella. En Falabella är en mycket liten häst, som till utseendet kan likna en lite knubbigare arab. Hästen är mycket mindre än en shetlandsponny och används inte till ridning. Denna häst är otroligt söt och passar utmärkt som sällskapshäst.

När man talar om populära hästraser, får man inte glömma bort Appaloosan. Hästen är troligtvis mest känd för sina unika färger,en färg som i hästvärlden kallas för tigrerad. Rasen härstammar från Nord Amerika, men finns idag överallt i hela världen. Det är en mycket populär och uppskattat ridhäst i Sverige, men i länder som t.ex. USA, så används hästen även i samband med galopptävlingar.

Sist men inte minst, Andalusier. Har du någonsin hört talas om den spanska ridskolan, så har du troligtvis även hört talas om denna hästras. Hästarna av denna sort är mycket lättlärda och används mer än gärna i svårare typer av ridning. Skimmel och färg är det färger som regerar, trots att fux kan förekomma. Trots att hästrasen är mycket populär, mycket för sina fantastiska konster och sitt vackra utseende, så finns det inte speciellt många hästar runt om i världen. Man beräknar att cirka 20.000 andalusier finns. Denna häst har en mycket kraftfull hals, som naturligt är formad i en vacker både. I samband med dressyr, körning och cirkus, har hästarna tagit världen med storm.

Utöver dessa fem hästraser finns det självklart många andra som är riktigt populära. Man kan tydligt se att många amerikanska hästraser är dominerande, men i Sverige håller man stadigt i de svenska hästraserna. Svenska halvblod, fjordhästen, gotlandsrusset och nordsvensken, är några av de svenska hästraser man fortfarande ser väldigt mycket av idag.