Växasäng – en säng för flera år

happy cute little kid boy jump on bed

Oavsett om man är förälder eller inte så är man troligtvis väl medveten om att barn växer riktigt snabbt. Det handlar inte bara om att barnen växer ur sina kläder eller skor, eller slutar att leka med en viss typ av leksaker. Barn växer nämligen även ur möbler och därför är det viktigt att man redan tidigt under barnens år börjar fundera på möbler av god kvalitet och som kan användas länge.

En växasäng är ett mycket bra alternativ för det ännu växande barnet. Sängen ser ut som vilken annan barnsäng som helst, men har fantastiska funktioner som gör att sängen blir större i takt med att barnet växer. För den som aldrig har sett en växasäng kan detta vara svårt att förstå sig på, men det är inte svårare än att sängen är utdragbar och går att reglera efter egna önskemål.

Om man väljer att använda sig av en växasäng är det dock viktigt att komma ihåg att varken madrassen eller ribbotten till sängen går att justera på samma sätt. Man måste alltså vara beredd på att köpa nya tillbehör, dock inte själva sängramen. På majoriteten av alla möbelbutiker som säljer växasängar kan man redan vid inköp handla på sig tillhörande madrasser av större storlekar, så att man har allting hemma när det är dags att förlänga sängen.

Hur stor eller liten sängen kan bli kan variera lite beroende på vilket märke man köper och till vilken butik som man vänder sig. De vanligaste måtten är dock ett minsta mått på 120 cm och ett maxmått på 195. Det betyder att barnet kan använda sängen redan från en mycket liten ålder och till och med som vuxen om man så skulle önska. Detta beror naturligtvis på hur lång man blir.

En säng för alla

Som med allt annat här i världen har växasängen sina fördelar och nackdelar. Det går dock inte att sticka under stol med att fördelarna är fler.

  • Kan anpassas i takt med att barnet växer.
  • En säng i solid björk håller väldigt länge.
  • Till växasängen hör oftast ett kantskydd.
  • Sängen är justerbar i flera längder.
  • Passar lika bra i barnrummet som i rummet för äldre barn/ungdomar.
  • Växasängar finns i olika prisklasser och från olika tillverkare.
  • Beställ din säng online och få den levererad direkt till dörren.

Sen är det ju det här med nackdelar. Växasängen har förvisso väldigt få nackdelar, men det finns två nackdelar som kan göra så att många väljer att köpa en stor säng på en gång. Det handlar naturligtvis om att man måste köpa ny ribbotten och ny madrass när det är dags att justera sängen. I många fall gör det ingenting om madrassen är någon centimeter för liten, men mer än så kan skapa en ostadig säng för barnet. Till vissa sängar kan man faktiskt köpa en redan tvådelad madrass och detta är naturligtvis att föredra om man vill spara in så mycket pengar som möjligt.

Har du svårt att veta vilken växasäng som passar dig och ditt barn bör du vända dig till kundtjänst på den butik som du använder dig av. Här kan du få professionell service och hjälp att hitta alla tillbehör till sängramen.