Skötsel av en sandlåda

Att skaffa en sandlåda är inte så svårt och kräver egentligen inte speciellt mycket underhåll. Men det finns dock vissa saker som man kan göra för att förlänga hållbarheten på sandlådan.

Sandlådan

Det gäller att se till att sandlådan redan är anpassad för att vara utomhus året runt och klara av den svenska väderleken. Är lådan tillverkad i trä så är materialet redan skyddat till en viss del, om det är tryckimpregnerat. Detta gör att träet klarar av fukt och väta till viss del.

Men det finns saker som man kan göra för att förebygga att träet ruttnar och murknar ändå. Dels underlättar det om man oljar in träet, för detta gör att väta inte kommer in i träet. Det gäller bara att se till att man använder sig av en olja som inte innehåller gift. Dessutom är det en fördel att lägga över något slags skydd, typ en presenning under vinterhalvåret då inte sandlådan används.

Sanden

Den sand som går att köpa ute i byggvaruhandel är anpassad för sandlådor och är en finkornig sand som är otvättad. Detta för att göra sanden formbar och perfekt för att bygga sandslott med mera. Men det gäller att sanden ska fortsätta att vara så bra som möjligt för barnen som leker i sandlådan.

Då bör man se till att skydda sanden i lådan från yttre påverkan, så som att djur och då främst katter utför sina behov i sanden eller använder sandlådan som bo. Därför bör man se till att ha någon typ av lock till lådan. Det finns speciella sandlådelock att köpa och det finns till och med vissa lådor som är inbyggda med lock.

Annars finns det speciella skydd att köpa till, men det duger lika bra med en presenning eller annan typ av skydd också. Förutom att ett lock skyddar sanden för att användas som toalett, så skyddar det även att det hamnar löv och annat skräp i.

Oönskad växtlighet

Något som är lätt att få i en sandlåda är oönskad växtlighet så som ogräs och rötter. Speciellt om sandlådan inte har någon botten. Därför bör man ha ett skydd mellan marken och sanden. Antingen en ogräsduk eller någon plastskiva eller liknande emellan. Detta hindrar ogräs och rötter som kommer underifrån. Men det kan även blåsa in ogräsfröer som börjar gro, så det är all idé att se till att rensa bort oönskad växtlighet så fort det dyker upp i sandlådan.

Underhåll

Det skadar inte att se till att hålla sandlådan ren och fin, att man med jämna mellanrum silar sanden för att få bort oönskade föremål. För att sedan eventuellt rengöra sandlådan och ge en ny omgång oljebehandling eller rent av måla den med giftfri utomhusfärg, om man vill ha en färgklick ute i trädgården. Därefter fylls sanden på igen och kanske ett par säckar med ny sand, för att få upp sandnivån. Sand har en tendens att försvinna under åren som går, exempelvis när det blåser eller att barnen får sand utanför sandlådan när de leker.

Sammanfattning

Gör ett bra grundarbete från början och se till att underhålla sandlådan så att sanden hålls fri från oönskad växtlighet eller annat obehagligt. Se också till att sköta om sandlådan med jämna mellanrum, gör så att barnen kan få många år med att kunna vara kreativa och använda sig av sin fantasi, samtidigt som de är ute i friska luften.