Världens största hästar

I tusentals år har hästar selektivt avlats fram till över 350 olika raser för att hjälpa oss med alla slags arbeten. Den kanske mest anmärkningsvärda anledningen till att hästar av de största hästraserna har avlats fram är för att hjälpa till på gården med att dra plogar, vagnar och tunga maskiner.

Det var dock först runt 1800-talet som vissa draghästraser började nå mycket stora storlekar.

Låt oss ta reda på vilka som är de största och längsta hästraserna i världen.

Världens längsta levande häst
Enligt Guinness rekordbok är Big Jake den längsta levande hästen i världen. Big Jake är 20 händer (80 tum eller 2,03 m) och bor för närvarande på Smokey Hollow Farm i Wisconsin.

Världens längsta häst är 1,80 meter lång – Möt Big Jake, den 11-åriga belgiska hästen.
Möt Big Jake, världens längsta häst | Källa: GeoBeats News
Även om hans imponerande storlek kan få honom att se skrämmande ut är Big Jake en söt, mild häst med ett stort hjärta och en förkärlek för att tugga på människors hår.

Det är inte lätt att hålla en häst i den storleken, och Big Jake kom till sin nuvarande ägare vid tre års ålder som ett redan ganska stort föl.

Som vuxen äter han dubbelt så mycket som en normalstor häst, och hans ägare är noga med att se till att han inte blir för tung, eftersom det skulle innebära ännu mer stress på hans leder, vilket alltid är en risk med så stora hästar.

De största hästarna i historien

Den största hästen någonsin var en shire som hette Sampson (senare känd som Mammut). Sampson föddes 1846 i Bedfordshire och var 2,20 m lång och vägde 1 524 kg. Denna enorma vikt gör honom också till den tyngsta hästen någonsin.

Han blev avpälsad när han var ett år gammal och innehar fortfarande rekordet som den längsta hästen någonsin, även om några har kommit nära hans imponerande storlek sedan dess.

En annan enorm häst i historien är en percheronvalack som kallades Dr. LeGear (från samma gård som King LeGear).

Guinnessrekordhållaren Goliath från 2005 var 19,1 hh och vägde 2 500 lbs, den högsta levande hästen vid den tidpunkten. Detta rekord har sedan dess slagits av Big Jake, den längsta levande hästen.

Topp 7 största hästraser

 1. Australisk draghäst
  Australian Draught Horse högsta häst i världen
  Australian Draught Horse är praktiskt taget en kombination av alla de andra stora hästraserna på den här listan. Den australiensiska draghäststamboken skapades genom avel av Clydesdales, Percherons, Shires och Suffolk Punches och blev verklighet först 1976.

Dessa enorma hästar, som är uppfödda för den australiensiska miljön, kombinerar alla styrkor hos sina föregångsraser och lite till.

Den australiensiska draghästen är populär i plöjnings- och seletävlingar i hela sitt hemland och blev snabbt den dominerande dragrasen. Även om många inte är registrerade följer de ändå rasstandarderna.

Denna enorma hästras finns i alla enfärgade färger och står i genomsnitt mellan 16,2 och 17,2 hh och väger mellan 600 och 900 kg, även om registret accepterar större hästar.

Det finns många draghästraser i världen, och även om inte alla rankas lika stora som de som listas här, är många lika starka – även i mindre storlekar.

Oavsett storlek är det dock deras styrka och mjuka läggning som gör dem till utmärkta arbets- och utställningshästar för människor överallt.

 1. Holländsk draghäst
  Holländsk draghäst
  Dutch Draft är en ganska ny stor hästras, som uppkom efter första världskriget genom korsningar mellan ardenner- och belgiska draghästar. Den var, precis som sina föräldraraser, tung och populär runt Zeeland och Groningen för jordbruksarbete och andra tunga dragarbeten.

Andra världskriget orsakade dock en kraftig minskning av antalet hästar, vilket gör den till en relativt sällsynt hästras.

Dutch Drafts anses vara en av de starkaste hästraserna och ses ofta på lantbruksutställningar där de drar stora stockar eller tävlar i hästdragna plöjningstävlingar.

Trots sin styrka är Dutch Draft kortare än sina motsvarigheter, från 15 hh för ston till 17 hh för hingstar och valacker. Även om det gör den kortare än vissa andra dragraser är Dutch Draft på intet sätt en liten häst.

 1. Suffolk Punch
  Suffolk Punch lång hästras

Suffolk Punch är en av de äldsta och högsta hästraserna i Storbritannien. Idag är Suffolk Punch-hästar populära inom skogsbruk, jordbruksarbete och reklam, till stor del på grund av sin slående figur. De är alltid kastanjefärgade och står mellan 16,1 och 17,2 hh (65 till 70 in, 1,65 till 1,78 m) och väger omkring 900 till 1 000 kg (1 980 till 2 200 lbs).

Suffolk Punch har nämnts så långt tillbaka som till 1586 och har inte förändrats mycket sedan dess. Den har nära band till ponnyraser som Fell, Dales och Haflinger, men trots detta är den verkligen ingen ponny.