Vanliga husdjur i Sverige

Att vara ägare till ett husdjur är oerhört vanligt och siffran stiger mer och mer. Det är inte längre familjer eller par som skaffar sig ett djur, även ensamhushåll och singlar köper sig en hund, katt eller något annat populärt husdjur. Även unga människor tycker om att ha lite sällskap i form av en söt liten krabat hemma, trots att ett husdjur faktiskt kostar en slant. Men faktum är att människan spenderar allt mer pengar på djur och då framför allt hundar. Höga försäkringar, dyra leksaker, veterinärbesök och bra foder tycks inte hålla folk borta från djuren. Istället ser man det som viktigt att även djuren ska trivas till 100% och få det de behöver dagligen. Den här artikeln ska handla om vanliga husdjur i Sverige.

De allra vanligaste sällskapsdjuren

Utan tvekan är hunden det allra vanligaste husdjuret, både i Sverige och i övriga Europa. Detta tätt följt av katterna som nu finns i en uppsjö av raser som får vem som helst att bli kattmänniska. Men förutom dessa djur är även smådjur som olika gnagare mycket populära. Kaniner, marsvin, möss och råttor är vanligt förekommande i svenska hem men även olika typer av fåglar som undulater och papegojor. Man har även sett en markant ökning av reptiler i form av ormar, spindlar och ödlor och trots att dessa djur kräver en bra bur, en lämplig temperatur och speciell föda är folk nyfikna på att skaffa dem. Det är heller inte självklart när sådana djur blir sjuka och i och med att fler och fler skaffar reptiler, har nu veterinärerna börjat skaffa sig ännu mer erfarenhet om dessa arter.
Förutom de djur som nyss nämndes, är även hästen ett husdjur, följt av pygméigelkott, tamiller och minigris.
Stora husdjur som hästar kan man naturligtvis inte ha hemma i lägenheten. Det är bara i böcker som Pippi Långstrump som man ser det. En häst måste stå i ett stall, ha tillgång till hagar, motioneras varje dag och kostar en förmögenhet i underhåll. Dock kan det vara underbart att vara hästägare om man har plats och råd. En liten gnagare kostar betydligt mindre och lämpar sig utmärkt till barn som vill ha sitt första husdjur.

Att välja rätt djur till familjen

När sommaren är slut och världens alla djurparker har fått besök eller när jullovet närmar sig, kommer barnens önskan om ett husdjur som ett brev på posten. Dock innebär ett husdjur ett stort ansvar, vare sig det rör sig om en kanin eller en hund och det gäller att tänka efter flera gånger innan man som förälder ger efter.
För det första måste man tänka på vad det kostar, hur mycket plats man har hemma och om man har tillräckligt med tid för att ta hand om ett djur. För att lära barnen ansvar och respekt måste man tänka på hur man ska lägga upp scheman, redogöra för barnen etc. Inte sällan har familjer skaffat ett djur till sina barn och som av en slump har det sedan blivit de vuxna som fått ta hand om det. Det måste man vara beredd på, hur mycket barnen än tjatar. Kolla alltid upp vilka regler som gäller för varje djurart och om det kan orsaka besvär i lägenhet, ge allergier, störa grannar osv. Sedan är det dags för ett ordentligt familjemöte innan man kommer fram till ett beslut.