Hunden – människans bästa vän

Antalet hundar i svenska hem bara ökar. Man har även kommit underfund med att fler och fler ensamhushåll skaffar sig hund samt att människan lägger ned allt mer pengar på sina jyckar. Vad anledningen är vet man inte riktigt men visst kan det ha något att göra med att hunden faktiskt förstår människor mer än man kan tro samt att de fungerar som utomordentliga kamrater, träningskompisar och sällskap när man känner sig ensam.

De vanligaste hundraserna

Vilka de vanligaste hundraserna är, varierar från år till år men dock kan man ändå se några ihärdiga raser hålla sig kvar på listan. Retrieverhundar hör till de mest köpta vovvarna, då de både är barnkära, lekfulla och tycker om att vara ute och jaga, apportera osv. Spets och jämthund hör också till populära hundraser samt utmärkta spårhundar som spaniel och terrier. Fördelen med alla dessa raser är att de även är utmärkta sällskapshundar. Man behöver alltså inte ägna sig åt jakt eller spårning om man vill ha en hund hemma.
Dock finns det vissa raser som är populära men som samtidigt kräver en hel del ledarskap och mental träning. Exempel på sådana hundar är schäfer, rottweiler och dobermann.

Småhundar blir allt mer populära

Chihuahua, papillon, dvärgspets eller de små Jack Russelterrierna; alla är de mycket livliga och relativt enkla att ha att göra med. De kräver inte mycket plats, de är snälla och de äter dig inte ur huset. Samtidigt har de små liven humör så att man ändå känner att man har en hund i huset. Små hundar skaffar man ofta till enmanshushåll och unga människor blir allt mer förälskade i dessa små krabater. Att man kan ta med dem i väskan när man åker tunnelbana eller sätta i cykelkorgen när man tar en tur med cykeln, är naturligtvis också passande.

Alla hundar kräver träning

Något som man måste vara uppmärksam på är att alla hundar (även de minsta) kräver mental träning lika mycket som motion. Även en liten dvärgspets vill vara med där det händer grejer och leka sök då och då. Att skaffa hund och ignorera den är alltså rena djurplågeriet. På sistone har det även kommit fram att hundar mår sämre av människans ständiga uppkoppling via telefonen. På en promenad vill hunden också ha uppmärksamhet och att ständigt gå och stirra in i mobilen gör att hunden faktiskt kan utveckla stressbeteende och depressioner. En hund vill få beröm, träna och samarbeta och lyssna till sin ägare. De tycker om att tolka ansiktsuttryck, miner och lyssna till vartenda ord.
Att då bara sitta med pokerface framför telefonen eller datorn dagarna i ända och sedan inte förstå varför hunden är frustrerad, är inte den bästa metoden. Tänk alltid till lite extra innan du skaffar hund, oavsett ras och se till att du kan ge den allt det den behöver.

Hundar och ekonomi

Att äga hund kostar pengar och allt ingår tyvärr inte i försäkringen. Se dock till att jämföra olika sorters försäkringar innan du slår till och kolla att allt det väsentliga ingår till det bästa priset. Veterinärvård är det allra viktigaste och kan resultera i skyhöga summor när hunden väl råkar ut för något.