Vad är en kryptovaluta?

Med enkla ord är kryptovaluta en digital tillgång. Namnet kommer från det faktum att alla dess transaktioner är hårt krypterade, vilket gör utbytena mycket säkra. Den är decentraliserad till sin natur, till skillnad från traditionella valutor som förvaltas och kontrolleras av en central myndighet. En kryptovaluta är ändlig i antal och likställs ibland med ädelmetaller som guld och silver.

Kryptovaluta skapas genom så kalla mining, vilket är en process där mycket komplexa problem löses av kraftfulla datorer, vanligtvis som en belöning för att man gjort framgångsrika kryptovalutatransaktioner. Med andra ord resulterar utbytet av kryptovaluta ofta i att mer kryptovaluta introduceras i världen.

Många kryptovalutor använder blockchain för att hantera och registrera transaktioner, där flera enheter upprätthåller identiska transaktionsregister, vilket gör det till en extremt säker teknik för dina investeringar.

Kryptovalutor kanske en gång i tiden verkade vara ett nischintresse eller en tillfällig modefluga, men de håller snabbt på att bli mainstream.

Typer av kryptovaluta

Det finns många olika typer av kryptovalutor, på samma sätt som det finns många olika valutor som utfärdas av globala regeringar. Bitcoin är utan tvekan den mest kända, men många andra kryptovalutor har dykt upp under årens lopp. Dessa inkluderar de internetpopulära Dogecoin och Ethereum, men idag finns det jättemånga olika kryptovalutor på marknaden.

Hur köper jag kryptovaluta?

Du kan köpa eller sälja krypto på en kryptohandelsplattform med traditionella pengar. Krypto förvaras i en unik digital plånbok eller så kallad hårdvaruplånbok.

En användares plånbok har en uppsättning privata nycklar (unika koder) som används för att godkänna utgående transaktioner på blockkedjenätverket. En plånbok kan vara en mjukvaruplånbok eller hårdvaruplånbok. En hårdvaruplånbok lagrar dessa privata nycklar på en säker hårdvaruenhet som inte är ansluten till internet. Detta skyddar användarens plånbok från hackare.

Det finns många sätt att skaffa krypto. Du kan använda ditt kreditkort, göra en banköverföring, använda en digital betaltjänst och numera kan du som svensk också köpa kryptovalutor med Swish, hur du gör detta får du veta här, läs guiden hur du köper kryptovalutor med Swish hos kryptobull.

Vad är en kryptovalutabörs egentligen?

En kryptovalutabörs är i princip en digital marknadsplats där du kan växla dina pengar mot den kryptovaluta du vill köpa. Vissa börser erbjuder också andra extra förmåner för att locka dig att välja dem framför andra börser då det är stort konkurrens mellan dessa. Innan du väljer var du ska handla med kryptovaluta så läs på innan och se till att du har koll.