Inspektionskamera – hur funkar de?

En inspektionskamera är en digitalkamera som är utformad för att vara tillräckligt liten och flexibel för att kunna glida in i trånga eller på annat sätt otillgängliga utrymmen.

Instrumentens huvudsyfte är att fungera som en undersökningskamera. Detta kan vara i rörledningstillämpningar, medicinsk diagnostik, mekaniska reparationer eller ett stort antal andra scenarier. De gör det möjligt för användaren att se ett direkt videoflöde med detaljerade närbilder som sänds från platser som annars inte lätt skulle kunna ses med blotta ögat.

Inspektionskameror består vanligtvis av en lång, flexibel sond eller arm som är fäst vid någon form av handhållen basenhet. Själva miniatyrkameramodulen är monterad på sondens ände. Vissa inspektionskamerasatser innehåller en liten skärm för visning av den levande videorelationen. Andra är utformade för att fungera trådlöst och strömmar bilderna som de fångar till en fjärrskärm (t.ex. på en dator eller telefon) via Wi-Fi.

En kamera för visuell inspektion är den vanligaste typen som proffs använder, men det är också vanligt med kameror för termisk inspektion och andra kameror som är gjorda för att fånga mindre vanliga typer av data, till exempel. en röntgenkamera.

Alla dessa olika typer av kameror gör det möjligt för inspektörerna att få fram de data de behöver, vilket gör det möjligt för dem att zooma in på potentiella defekter eller samla in data i svåråtkomliga eller otillgängliga utrymmen.

Hur fungerar en inspektionskamera?

Kameran ansluts till en bärbar, sluten bildskärm. Kamerans kraftfulla lampor lyser upp insidan, så att du kan se varje detalj där du fört in kameran i realtid. Kameran kan matas in olika långt beroende på modell.

Vad används inspektionskameror till?

Det finns ett brett utbud av inspektionskameror för olika och specifika arbetsuppgifter. En inspektionskamera med ett böjligt axel eller ”insticksrör” kallas till exempel endoskop.

Ett endoskop eller fiberskop används ofta i medicinska och veterinära tillämpningar. Dessutom har inspektionskameror också otaliga industriella tillämpningar, till exempel:

  • Bilmekaniker för att titta på motorernas inre.
  • För att bestämma var rör och ledningar ska dras, för att kontrollera om det finns blockeringar och skador. Detta görs främst av elektriker, rörmokare och VVS-tekniker.
  • Undersökning av skadedjurs kupor, bon och tunnlar av skadedjursbekämpare.

Det finns en mängd olika modeller och varianter av inspektionskameror. för dig som har behov av en privat räcker det långt med en standardmodell från hemmafixarbutikerna medan om du är proffs är det vettigt att jämföra modeller innan köp av inspektionskamera för din verksamhet.